La 20 mai curent, agenția de presă Infotag, anunța că Partidul Acțiune și Solidaritate înregistrează un nou proiect de lege prin care acordă noi împuterniciri Comisiei Naționale a Pieții Financiare (CNPF). Proiect promovat de Radu Marian, actualul Președinte al Comisiei parlamentare, economie, buget și finanțe. Potrivit anunțului, CNPF ar urma să „protejeze consumatorilor de servicii financiare”. Surse din domeniu susțin însă că-n spatele acestui proiect ar fi, de fapt, interese ascunse care nu duc decât la cheltuieli exorbitante nejustificate.

De la 1 iulie 2023, CNPF urmează să cedeze o bună parte dintre atribuțiile sale către BNM. Acum însă, partidul de guvernământ în loc să reducă din cheltuielile și personalul Comisiei, a venit cu inițiativa legislativă prin care i s-ar putea acorda CNPF-ului noi atribuții.

De ce, pentru ce și cine ar sta în spatele acestor inițiative?

Săptămâna trecută site-ul nostru Paranteze.MD divulga despre intențiile personalului din cadrul CNFP să ajungă în noua subdiviziune care urmează să-și înceapă activitatea în cadrul BNM de la 1 iulie 2023.
(Pentru mai multe detalii accesați:  DOC // Reforme noi cu oameni vechi: Angajați compromiși din CNPF ar putea ajunge la BNM)

După publicarea articolului, pe adresa redacției au parvenit mesaje anonime, care ne-au informat că printre șefii de direcție și alți angajați ai CNPF interesați de funcții la BNM, inițial ar fi fost și Vicepreședintele CNPF, Adrian Gheorghiță. Ultimul, potrivit surselor, dorea chiar să conducă noua subdiviziune. Însă, conducerea BNM ar fi respins candidatura acestuia. Totuși, informația nu ne-a fost confirmată de niciuna din instituțiile menționate mai sus.

Aceleași surse ne-au comunicat că noua inițiativă a unor deputați PAS, nu este deloc întâmplătoare. Iar în spatele acesteia ar sta chiar actualul Viceprim ministru, Ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba și Diretctorul companiei de asigurări „Grawe-Carat”, Veronica Malcoci. Aceștia ar încerca să-și asigure un instrument de influență în domeniul asigurărilor și al pieții financiare nebancare, totodată asigurându-i în continuare lui Gheorghiță un post de muncă bine-plătit. 

Câți bani primește Gheorghiță ca vicepreședinte CNPF?

Potrivit declarației de avere pentru anul 2022, Gheorghiță Adrian pentru funcția de vicepreședinte a primit de la CNPF 1.432.601 LEI sub formă de prime și salariu, asta înseamnă în jur de 130.000 lei pe lună. Pe lângă salariu, tot în aceeași declarație mai aflăm că Adrian Gheorghiță a mai primit tot de la comisie și aproape 10.000 de lei sub formă de tichete de masă.

Toate acestea doar pentru 11 luni din anul 2022, pentru că Gheorghiță a fost numit în funcție la finele lunii ianuarie.

Legătura Alaiba-Malcoci și cum a ajuns Gheorghiță la CNPF?

În toamna anului 2022, pe fundalul unor lupte interne din cadrul Partidului Acțiune și Solidaritate, a apărut site-ul moldova-leaks.com. Pe acest site, au fost publicate, pretinsele discuții private prin intermediul platformei Telegram, a mai multor exponenți politici ai actualei guvernări. Printre victimele divulgărilor de pe Moldova-Leaks a fost și Dumitru Alaiba, pe atunci, deputat în fracțiunea PAS și Președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe. 

Analiza discuțiilor private ale lui Alaiba au bulversat opinia publică, iar presa din Republica Moldova a publicat mai multe articole, printre care și „dezvăluiri despre stăpânii din umbră ai Comisiei Naționale a Pieței Financiare”.

Tot din discuțiile de telegram, s-a aflat despre legătura de prietenie dintre Dumitru Alaiba și Veronica Malcoci. Potrivit conversației, anume ei doi ar fi re-completat împreună, locurile vacande de la conducerea CNPF, după ce foștii membrii a consiliului de administrare a fost demis în toamna anului 2021 de Parlament la inițiativa lui Dumitru Alaiba.

Printre noii numiți șefi la Comisie, s-a regăsit și Adrian Gheorghiță. Acesta a devenit vicepreședinte și membru al consiliului de administrare al CNPF. Numele lui Adrian este pomenit și în pretinsa discuție privată dintre Malcoci și Alaiba. Discuția integrală o găsiți AICI.

Potrivit CV-ului lui Gheorghiță, acesta a activat din 2011 până în 2022  în cadrul Camerei Americane de Comerț „AmCham Moldova”, asociație al cărei Președinte în 2016 a fost numită Veronica Malcoci. (Detalii aici)

 

Cum argumenetează guvernarea, inițiativa de a acorda CNPF-ului noi atribuții?

Potrivit deputatului, iniţiativa legislativă este promovată în contextul faptului că, din 1 iulie, reglementarea sectorului de asigurări şi nebancar va deveni responsabilitatea BNM. Proiectul de lege propune excluderea dublării competenţelor BNM şi CNPF în domeniul protecţiei consumatorilor.

„CNPF va primi un mandat clar definit în acest domeniu. Consumatorii vor putea conta pe o mai mare transparenţă în furnizarea de servicii, pe protecţie împotriva practicilor neloiale. De exemplu, contractele de împrumut vor fi mai transparente, pentru a preveni încărcarea excesivă a datoriilor din cauza unor prevederi ascunse. De asemenea, va fi prevăzut un mecanism mai eficient de soluţionare a litigiilor", a spus Marian.

Cât este de justificată din punct de vedere economic și politic această inițiativă?

Să acorzi la CNPF atribuțiile de „protejare a consumatorilor de servicii financiare”, în contextul când pentru un an întreg se înregistrează un număr infim de petiții este o cheltuială de bani în vânt.

Potrivit bugetului aprobat pentru 2023, CNPF urma să suporte cheltuieli de 51,4 milioane de lei, o bună parte din aceste resurse proveneau din comisioane impuse companiilor pe pe care le reglementa. Acum că reglementarea acestora trece la BNM, aceste cheltuieli vor fi acoperite fie din bugetul statului, fie din taxe suplimentare impuse.

Guvernul care promitea reduceri de cheltuieli și eficientizarea instituțiilor pentru salvarea banului public, procedează acum exact invers.

Cum și de ce să menții intact bordul de vicepreședinți, Președinți și alte persoane cu funcție de conducere cu salarii consistente? De ce să tinzi să păstrezi intactă o instituție care nu-și mai are rostul?

Portalul Paranteze.MD menționează că oferă dreptul la replică tuturor persoanelor menționate în articolul de mai sus. Așteptăm mesajul dumnevoastră pe adresa de e-mai: [email protected] .

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD