Cazul Anei-Maria a scos la suprafață câteva probleme sistemice ale societății. Nu e doar un caz de răpire și omor al unei femei. E un eșec al sistemului de a răspunde la problema violenței față de femei și fete și a preveni astfel de cazuri de gravitate excepțională. Constatările aparțin experților Centrului Internațional „La Strada”, la inițiativa căruia din aprilie 2018, în Republica Moldova se desfășoară campania de sensibilizare „Denim Day” (Ziua Blugilor), transmite IPN.

Potrivit „La Strada”, mai bine de 30 de ani, în Europa și în SUA, în ultima zi de miercuri, a lunii aprilie, este marcată „Ziua Blugilor” (Denim Day Campaign), dedicată sensibilizării și promovării toleranței zero față de violența sexuală.

Centrul face apel către autorități să întreprindă acțiuni concrete și asumate pentru a combate violența față de femei. De asemenea, solicită o analiză clară a deficiențelor sistemului, bazată pe date și evidențe, precum și o justiție echitabilă, transparentă și eficientă în cazul Anei-Mari, tânăra de 19 ani din Orhei, însărcinată în șase luni, găsită moartă într-o localitate din Telenești după ce a urcat într-o mașină de ocazie, care s-a dovedit a fi a unui fost polițist.

„Trăim într-o societate care devine sensibilă la fenomenul violenței față de femei doar în cazuri extreme. Cazurile ieșite din comun, așa cum e cazul Anei Maria, ne fac să simțim nesiguranță. În locul Anei Maria putea fi oricare altă femeie. Violența față de femei nu e o problemă a femeilor sau a unui grup închis de femei. Deseori auzim de la persoane din afara comunității anti-violență că acest subiect nu îi vizează”, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit experților Centrului „La Strada”, violența față de femei este o problemă a societății în care trăim. E o problemă care pornește de la atitudini și valori înrădăcinate, de la educația pe care o primim, de la modelele de comportament pe care le vedem în societate. Totul pornește de la ceea ce cred oamenii cu adevărat când vorbesc despre femei și fete, despre relația dintre un bărbat și o femeie și despre ce este violența. Iar aceste valori trebuie cultivate din copilărie printr-o educație sistemică centrată pe educația în bază de gen.

Centrul „La Strada”solicită desfășurarea acțiunilor active de sensibilizare a populației despre violența față de femei și fete, precum și de informare despre serviciile naționale la care pot sesiza cazurile de violență. De asemenea, cere revizuirea programelor educaționale prin includerea subiectelor de vizează educația pentru egalitatea de gen, relații armonioase și non-violente în programele educaționale obligatorii. O altă solicitare este implementarea unor programe de prevenire secundară a violenței față de femei prin măsuri centrate pe agresori sexuali, precum și dezvoltarea, implementarea, evaluarea programelor de reducere a agresivității și violenței, în vederea schimbării de atitudini și comportamente în rândul agresorilor etc.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD