În Republica Moldova, partidele și politicienii care cumpără direct voturile alegătorilor, au succes. Și nu doar din motiv că populația își vinde votul din cauza sărăciei, dar pentru că în linii generale, poporului nostru îi lipsește capacitatea de a gândi pe termen lung. Moldovenii vor beneficii imediate de la orice mișcare făcută. Probabil tot din acest motiv avem puține afaceri cu tradiție și multe ce nu sunt competitive pe piață. De exemplu, se tot vorbește despre cât de frumoasă e țara noastră și că turismul nu e dezvoltat, dar în același timp, prețul pentru o săptămână de odihnă la Vadul lui Vodă, sau la vreo cabană de prin codri, poate fi de multe ori mai mare decât prețul pentru o săptămână de vacanță în Egipt. Și asta pentru că la noi, adesea cei ce investesc în ceva, vor să-și scoată cheltuielile a doua zi, iar din a treia să aibă profit de 100%. Pentru că predomină astfel de gândire în societate, după Summitul Comunității Politice Europene, ajutați de propagandiștii pro-ruși bineînțeles, mulți moldoveni se întreabă ce au avut de câștigat ei de pe urma acestui eveniment istoric. Dacă Summitul se încheia cu un concert grandios în Piața Marii Adunări Naționale, la care se dădeau câte doi mici gratis, la sigur că această întrebare dispărea. Acum, să le luăm pe rând.

Comunitatea Politică Europeană a apărut ca urmare a agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei. Știu că mulți cred că e ceva normal ca un Putin să înceapă un război cu tancurile în Europa și să anexe teritoriile altei țări, dar eu vă spun că acest lucru nu doar că nu-i normal, dar trebuie de condamnat. Comunitatea Politică Europeană este o platformă pentru discuții politice și strategice despre viitorul Europei. A se înțelege vă rog că Europa și Uniunea Europeană, sunt două lucruri diferite. UE a apărut ca urmare a celui De-al Doilea Război Mondial, când țările din occident au înțeles că războiul nu-și mai are locul pe bătrânul continent, iar o cooperare strânsă între state va aduce beneficii tuturor. Așa și s-a întâmplat, UE fiind astăzi un model de dezvoltare economică, pace, stabilitate și bunăstare socială. Cât rahat nu ar arunca propaganda rusă în UE, toți oligarhii ruși, chiar și familia lui Putin, ați văzut că sunt cu banii, proprietățile și până la război, chiar cu traiul într-o țară europeană. Din Comunitatea Politică Europeană nu face parte Belarus și Rusia, din motive evidente. Țara noastră a fost prima din spațiul non-UE care a organizat și găzduit acest format de discuții. Faptul că noi am fost gazdele, nu înseamnă că toate discuțiile au fost, sau ar fi trebuit să fie doar despre Moldova. Repet, e un format la nivel de întreg continentul european. Prin organizarea acestui summit, restul Europei a demonstrat că are încredere în Moldova și o tratează ca pe un egal, nu ca pe o gubernie. Imaginea țării noastre s-a îmbunătățit fără îndoială, iar pe termen lung, asta ar însemna și semnal pozitiv pentru potențialii investitori, că Moldova este o țară sigură, unde se respectă drepturile tuturor, o țară pentru care garantează toate celelalte state de pe continent. Cam așa, dacă este să simplific la maximum.

Meritul pentru organizarea evenimentului îi aparține președintelui Maia Sandu. Dacă e să fim corecți, președintele statului, conform Constituției, cu asta și ar trebui să se ocupe, de politica externă și securitatea țării. Am criticat adesea promisiunile populiste făcute de actualul președinte, privind creșterea pensiilor sau salariilor. Asta-i treaba Guvernului, care apropo, încă se mișcă greu. Restanțele guvernului au fost criticate recent și de Raportul GRECO al Consiliului Europei, care a concluzionat că nivelul de respectare a recomandărilor continuă să fie nesatisfăcător, fiind implementate doar 6 din cele 18 recomandări. Iar Freedom House a notat cu 1 punct din 4 posibile și pentru lipsa de transparență a guvernării, menționând că eforturile de a numi în mod transparent funcționari publici au fost afectate de eșecuri procedurale și de acuzații de părtinire politică. La capitolul libertate de exprimare, același raport a notat țara noastră cu 4 din 4 puncte posibile, însă la capitolul libertatea presei avem doar 2 puncte, ceea ce înseamnă că încă sunt probleme. Corupția rămâne în continuare a fi problema numărul unu, fapt constatat și de Freedom House, care a subliniat în ultimul raport că eforturile de reformă anticorupție nu au dat rezultate. La capitolul stat de drept, Moldova a primit doar un singur punct, menționându-se că procesele de numire judiciară sunt lipsite de transparență și în general ramura judiciară a Republicii Moldova este foarte susceptibilă la influențele politice care îi împiedică independența. Trebuie de menționat aici că notele slabe de la capitolul justiției trebuie împărțite cu judecătorii și procurorii, pentru că amână la nesfârșit mai multe cazuri de rezonanță sau întocmesc dosare penale cu încălcări procedurale și nu doar. Raportul Freedom House subliniază totuși că Moldova are un mediu electoral competitiv, iar libertățile de întrunire, de exprimare și de religie sunt în mare parte protejate.

Summitul poate fi folosit de Moldova ca o trambulină pentru accelerarea procesului de integrare europeană. Probleme există, multe din ele sunt sistemice. La fel există și o rezistență mare a judecătorilor și procurorilor corupți față de schimbarea care se cere. Pe plan extern, Maia Sandu, după organizarea evenimentului de la Bulboaca poate primi fără rezerve nota 10. Guvernul ei însă, care recent a împlinit 100 de zile de activitate, se mișcă mult mai greu cu reformele pe intern. Lucrurile însă trebuie de analizat în paralel. După cum a menționat și președintele României, Klaus Iohannis, acum, Europa speră că administrația de la Chișinău va avea doar suișuri, ca să fie posibil de început negocierile privind aderarea la UE. Este foarte important de înțeles că Europa ne va susține și se va accelera procesul de integrare europeană dacă vom avea o guvernare pro-europeană, dar care își va asuma și reformele corespunzătoare. Cei din PAS sunt foarte generoși la promisiuni și adesea umflă mult prea mult anumite teme, creează așteptări exagerate. Or, aceeași reformă a justiției, în țările în care a avut succes, a durat și zeci de ani. La noi s-a transmis că asta se va face mai că peste noapte, iar aici, Maia Sandu, guvernarea, ar trebui să vadă și cine sunt autorii reformei justiției din ultimii 10 ani. Posibil că nu doar sistemul se opune, dar și autorii principali greșesc, voit sau nu, cu reformele. O reformă pe bune înseamnă multe interese private deranjate, multe scheme lichidate, respectiv, bani pierduți de unii. Eu nu o văd pe Maia Sandu ca pe un politician cu interese în afaceri sau rude implicate în careva scheme. Respectiv, mi-aș dori o implicare mai mare a ei personală și pe plan intern, în lichidarea marilor scheme de corupție și contrabandă. Ea nu are ce pierde, dar Moldova ar putea avea mult de câștigat. Pe plan extern, Maia Sandu a deschis toate ușile care se meritau a fi deschise, e cazul deja de accelerat procesele de pe intern, ca termenul de 2030 privind obținerea statului de țară membră a UE, chiar să fie unul real. Și special pentru cei care se întreabă “dar mie ce mi-o dat”, amintesc că Președintele UE, Ursula von der Leyen a anunțat că planul de dezvoltare economică și investiții destinate Republicii Moldova, inițiat în iunie 2021 va crește de la 600 de milioane de euro, la 1,6 miliarde de euro. Respectiv țara noastră va putea să participe la mai multe programe destinate sectorului privat și proiectelor investiționale. Summiturile, precum cel de la Bulboaca, creează oportunități, trebuie de profitat de ele. Iar eu, profit de ocazie pentru ca să vă reamintesc cât de mult contează pentru mine ca să vă abonați la canalul de Telegram, pe YouTube, TikTok și pe pagina de Facebook.

 

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD