„În condiții de război nu există neutralitate, ești cu victima ori cu agresorul”. Declarația aparține expertului în economie, Veaceslav Ioniță, în contextul în care R. Moldova nu s-a alăturat sancțiunilor internaționale contra Rusiei, invocând statutul de neutralitate. Totuși, expertul accentuează faptul că R. Moldova s-a aliniat sancțiunilor prin faptul că bancherii, înțelegând ca însăși R. Moldova riscă să fie supusă sancțiunilor, au stopat orice tranzacții cu băncile rusești încă din prima zi a sancținilor internaționale.

„Moldova deja este aliniată la sancțiunile internaționale contra Rusiei, iar autoritățile centrale nici nu cunosc asta. Primii care au înțeles că Moldova risca să fie supusă ea sancțiunilor internaționale, dacă va ajută Rusia să ocolească sancțiunile au fost bancherii noștri. Ei din prima zi a sancțiunilor internaționale s-au aliniat plenar și au stopat orice tranzacții cu băncile rusești supuse sancțiunilor. Dacă nu făceau asta, băncile noastre riscau să fie supuse ele sub sancțiuni internaționale”, scrie Ioniță într-un comentariu pe Facebook.

 
Totuși, expertul accentuează faptul că R. Moldova totuși riscă să nimerească sub sancțiuni, dacă va ajuta agresorul să ocolească anumite sancțiuni. Ioniță oferă și un exemplu: Rusia ar putea utiliza R. Moldova ca țară pentru re-import sau re-export de mărfuri sub sancțiuni.

„Însă riscul să nimerim sub sancâiuni este foarte mare. Rusia acum caută căi de a ocoli sancțiunile și se inspiră de la Iran. O modalitate este să utilizeze țări ca Moldova pentru re-import sau re-export de mărfuri sub sancțiuni. Spre exemplu Moldova anual re-exportă in Rusia produse farmaceutice în volum de 50-70 milioane USD, produse din occident. În mod neașteptat Moldova poate deveni complicele agresorului ajutându-l să ocolească anumite sancțiuni”, explică expertul.

 
În concluzie expertul subliniază că autoritățile nu realizează pericolul ce planează asupra statului și reiterează cu orice ocazie că R. Moldova își menține statutul neutru, în contextul războiului.
 
„Bancherii noștri au înțeles din prima acest lucru, iar autoritățile până acum nu realizează pericolul care planează asupra noastră. După crimele de la Bucha, presiunea internațională va crește și devine tot mai evident: în condiții de război nu există neutralitate, ești cu victima ori cu agresorul”, a conchis expertul Veaceslav Ioniță.
 
Amintim, în cest context, că anterior ministrul de Externe, Nicu Popescu, a spus că R. Moldova nu se poate alinia sancțiunilor Vestului împotriva Federației Ruse, din cauza lipsei de alternative energetice. „Deciziile privind impunerea sancțiunilor contra Federației Ruse nu sunt decizii simple. Vedeți că foarte multe state europene au fost angajate în proiecte majore de cooperare cu Federația Rusă, inclusiv pe domenii de energetie, până pe ultima sută de metri. Deciziile privind impunerea sancțiunilor sunt complicate, pentru state mult mai puternice, mai prospere, cu mai multe alternative pentru funcționarea economiei acestor state decât R. Moldova”, spunea Popescu la sfârșitul lunii februarie curent.

Menționăm că, astăzi este a 40-a zi de război în Ucraina. După ce forțele ucrainene au preluat controlul asupra întregii regiuni Kiev, au apărut tot mai multe dovezi ale atrocităților comise de soldații ruși. Alte 59 de cadavre au fost descoperite duminică într-o groapă comună din Bucha, după ce, cu o zi înainte, numeroase trupuri neînsuflețite au fost văzute pe străzile orașului situat în nord-vestul Kievului. În total, procurorii ucraineni susțin că au găsit până acum 410 cadavre în orașele din apropierea capitalei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de „genocid", în timp ce comunitatea internațională, inclusiv România și R. Moldova, a condamnat crimele comise de militarii Moscovei pe teritoriul Ucrainei, cerând ca vinovații să fie pedepsiți. Tot duminică, au continuat atacurile asupra orașelor Mikolaiv și Harkov.

Astăzi, în R. Moldova este declarată zi de doliu național, în memoria tuturor celor nevinovați care și-au pierdut viețile în urma invaziei ruse în Ucraina. 

Sursa: Deschide.md

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD 

Carolin Minciuc