Un proiect de modificare a legii cu privire la BNM și a celei de reglementare valitară, votat la data de 14 aprilie în primă lectură cu majoritate asigurată de către deputații fracțiunii PAS, vizează în mod expres Casele de Schimb Valutar (CSV) din Republica Moldova.

Autorii, Ministerul Finanțelor Republicii Moldova contrasemnat și de Ministerul Justiției, și-au motivat proiectul prin faptul că s-ar asigura astfel implimentarea prevederilor din Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

Toate ce par intenții bune, ar ascunde însă, potrivit mai multor reprezentanți ai Caselor de Schimb Valutar, un lobby al actualei guvernări cu implicarea BNM în interesul Băncilor Comerciale din Republica Moldova.

Reprezentanții CSV-urilor se arată nemulțumiți de faptul că alături de modificările care le prevede proiectul, au fost introduse mai multe elemente punitive exagerate și nejustificate în raport cu cei licențiați.

Astfel, conform proiectului, au fost majorate amenzile de la 5.000 amenda minimă, la 25.000 de lei, iar amenda maximă pentru anumite încălcări depistate a fost majorată de la 25.000 de lei, la 100.000 de lei. Aceste modificări vin în contextul în care a fost micșorată și marja maximă de eroare admisibilă fiscal, iar la depistarea a unei sume nefiscale mai mari de 50 de lei în casele de marcat, CSV-urile riscă să rămână fără de licență.

Reprezentanții CSV-urilor amintesc despre inechitatea proiectului, care prevede pedepse mai dure și mai mari pentru cei din domeniu, în timp ce actuala Guvernare au majorat suma admisibilă ca încălcări fiscale pentru celelalte persoane juridice.

Astfel, aproximativ 4.000 de antreprenori și angajați din domeniul Caselor de Schimb Valutar din Republica Moldova, tind să creadă că acest proiect ar fi un atac concertat al Băncilor din Republica Moldova, care sunt nevoite să păstreze cursuri valutare de schimb favorabile în special moldovenilor din diasporă care introduc valuta străină în țară, pentru a face față concurenței libere care există la acest moment pe piața schimbului valutar, asigurat de CSV-uri.

Pe lângă aceste momente enumerate mai sus, să nu uităm că-n domeniu sunt o sumedenie de angajați și antreprenori care-și câștigă existența, acasă în Moldova, în baza Caselor de Schimb Valutar.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD 

Carolin Minciuc