Presa și unii politologi ruși au început să îndemne deschis Moscova să penalizeze Republica Moldova pentru „ieșirile” guvernării din ultimul timp, precum interzicerea simbolurilor „Z”, „V” și, în special, a panglicii Sf. Gheorghe – primele asociate direct cu agresiunea asupra Ucrainei, ultima considerată un simbol al armatei ruse. Chiar dacă forțele Moscovei par să se fi împotmolit temporar în Ucraina (în unele cazuri chiar s-au scufundat), deciziile Chișinăului, având în vedere contextul intern și extern al Republicii Moldova, par destul de curajoase dat fiind că pot avea costuri politice și economice semnificative.

Presa pro-Kremlin spune că Odessa trebuie capturată și pentru a se putea interveni în Republica Moldova

Instituții de presă afiliate Kremlinului au început să ceară aproape deschis penalizarea Republicii Moldova. După ce aici au fost interzise simbolurile care se asociază cu intervenția militară rusă în Ucraina, iar Chișinăul a spus în câteva rânduri că este gata să se dezică de dependența totală față de gazul rusesc, chiar cu prețul unor costuri mai mari economice și sociale, presa rusă a publicat o serie de articole critice la adresa autorităților, iar în unele dintre ele încurajează o intervenție militară.

„Încă un argument pentru a ajunge până la Odessa: În Republica Moldova se întețesc protestele împotriva politicii rusofobe a Maiei Sandu”, a titrat pagina web pro-Kremlin politnavigator.net, la un articol în care vorbește despre câteva acțiuni de protest în Republica Moldova împotriva interzicerii însemnelor care se asociază cu agresiunea militară rusă, în special a panglicii Sf. Gheorghe. Publicația sugerează exagerat că ar exista o rezistență organizată și, practic, gherile, care desenează pe pereți și drumuri simbolurile interzise, iar la final îl citează pe un oarecare politolog din Kaliningrad, Alexandr Nosovici, care a sugerat pe canalul său de telegram că Rusia ar trebui să vină să-și apere adepții de autoritățile de la Chișinău.

„În Republica Moldova au loc acțiuni reale în sprijinul Rusiei, al panglici Sf. Gheorghe, sărbătoririi zilei victoriei. Este un argument în plus pentru a ajunge la Odessa. În caz contrar, viețile a sute de mii de moldoveni pro-ruși vor fi transformate în iad”, a scris Nosovici, citat de Politnavigator.

Cu un mesaj similar este citat și politologul rus Marat Bașirov, într-un articol în care se vorbește despre intenția Chișinăului de a ieși de sub influența energetică a Rusiei. „Moldova țese din nou intrigi împotriva Gazprom. Trebuie luată Odessa”, titrează publicația. Articolul este despre declarațiile vicepremierului Andrei Spânu, care a anunțat că nu s-a ajuns la o înțelegere cu Gazprom în privința unei datorii de peste 700 de milioane de dolari, pretinse de concernul rus, astfel că de la 1 mai, ar putea să sisteze livrările, iar Chișinăul este gata să achiziționeze din alte surse, chiar dacă va fi mai scump. În aceste condiții și regiunea separatistă transnistreană, care în prezent nu achită gazul consumat, va trebui să-l plătească la prețul de piață.

„Concluzia este: e timpul să fie luată Odessa. Vom securiza și Transnistria, și Gazprom va putea scoate mai ușor banii”, este remarca lui Bașirov.

Iar rubaltic.ru scrie despre faptul că și în Republica Moldova ar fi necesară o campanie de denazificare, la fel ca în Ucraina. Publicația se referă la interzicerea simbolurilor care propagă războiul și exagerează în privința modului în care în Republica Moldova era marcată Ziua Victoriei în cel de-Al Doilea Război Mondial (marcată pe 9 mai, la fel ca și în alte state din fosta URSS).

„Ceea ce fac acum șeful statului și partidul de guvernământ reprezintă un semnal clar că nu doar în Ucraina este necesară denazificarea”, concluzionează articolul.

Moscova vrea să intimideze Chișinăul, dar și să îi arate propriei populații că are forța să intervină militar unde dorește

Alături de „îngrijorarea profundă” manifestată de Moscova prin intermediul purtătorului de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, se pare că apropourile din ultimele două zile din presa moscovită au ca scop să tempereze ieșirile antirusești ale Chișinăului și să le arate din deget autorităților, amenințându-le cu forța armelor. Este adevărat că nu este cel mai potrivit moment pentru Rusia, având în vedere că nava sa amiral din Marea Neagră, „Moskva”, a fost scufundată de armata ucraineană, iar alte nave militare ruse s-au retras din preajma Odessei.

Un alt scop al acestor articole este de a le arăta cetățenilor ruși că Rusia este în continuare o forță militară de temut și se poate implica oricând și oriunde pentru a-și apăra interesele, sau interesele celor care declară că apără interesele Rusiei.

Este și un mesaj pentru forțele pro-ruse de la Chișinău că „Moscow is coming” (sau poate pentru a-l parafraza pe fostul premier Dmitri Medvedev, care, ca răspuns la nemulțumirile populației din Crimeea, a spus „nu sunt bani, dar voi rezistați”), pentru a alimenta în continuare nemulțumirile împotriva guvernării pro-europene, a provoca disensiuni în societate și a slăbi și mai mult Republica Moldova în contextul complicat prin care trece.

Una peste alta, decizia de a interzice simbolurile invadării Ucrainei, inclusiv a panglicii Sf. Gheorghe, considerată (pe nedrept) un simbol al victoriei URSS în Al Doilea Război Mondial, alături de un proiect de lege de luptă împotriva propagandei și dezinformării (având-o în vizor în special pe cea venită din Rusia) sunt printre cei mai deciși pași întreprinși de autoritățile de la Chișinău de la începutul războiului din Ucraina. Guvernarea pro-europeană a Republicii Moldova părea destul de debusolată după 24 februarie, când se prognoza o capitulare rapidă a Ucrainei. Republica Moldova este printre puținele state europene care nu s-a alăturat sancțiunilor economice și politice împotriva Rusiei, făcând trimitere la dependența de gazul rusesc, chiar dacă multe alte state care au impus sancțiuni se găsesc într-o situație similară.

Pe de altă parte, Republica Moldova devine cel mai vulnerabil stat în cazul în care Ucraina cedează. Cu o armată sub-finanțată și sub-dotată, având și o regiune secesionistă controlată, de facto, de Moscova, dar și mulți pro-ruși în interior, deciziile sensibile, care pot afecta interesele Moscovei, chiar dacă par curajoase, sunt și destul de riscante, cu efecte politice și economice pe termen mediu.

Sursa: Veridica.ro

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD