Odată cu reluarea lucrărilor de reconstrucție a pistei de bază, toate zborurile de pe Aeroportul Chișinău sunt operate în prezent pe noua pistă.

Astfel, compania Avia Invest continuă proiectele de modernizare și reconstrucție a aeroportului, în ciuda crizei cauzate de pandemia de coronavirus.

Lucrările de reparație a pistei de bază sunt în regim non stop, iar activitatea operațională a aeroportului nu este afectată datorită noii piste de aterizare decolare, pe care se efectuează zborurile.

Cea de-a doua pistă a aeroportului este un proiect unic pentru Republica Moldova realizat cu succes de Avia Invest. Pista de decolare si aterizare cu o lungime de 2383 m şi o lăţime de 45 m a fost construită utilizînd cele mai performante tehnici, materiale şi echipamente.

Reprezentanții companiilor aeriene, aeronavele cărora au decolat și aterizat pe noua pistă, nu au ezitat să-și împărtășească primele impresii după efectuarea zborurilor.

“Noua pistă de la Aeroportul Chișinău este superbă. Este dreaptă, netedă, iar intrarea pe ea este largă și luminoasă, ceea ce este foarte important pentru un pilot. Comparativ cu alte țări, Aeroportul nostru se află într-o stare foarte bună, mai ales după ce a fost construită noua pistă. Aeroportul Chișinău are un raiting foarte mare și îl putem compara cu multe aeroporturi din țările europene. Odată ce a fost construită noua pistă, avioanele noastre nu se mai rețin la decolare și aterizare.” Igor Ciriusenco, pilot Air Moldova

Între timp, noua pistă a aeroportului a devenit și o atracţie pentru amatorii de aviaţie. Pe directia de aterizare 09, iubitorii de fotografii și pasionații de pictură captează poze inedite cu avioanele care sosesc în Capitală. La răsărit sau la apus, imaginile care surprind avionale în zbor sunt de-a dreptul impresionante. Totodată, o atmosferă deosebită au creat-o și pictorii de la Art-Studio Арт студия "Семь цветов счастья", care au oferit un masterclass chiar pe pistă.

Aeroportul Internaţional Chişinău deține o infrastructură ce corespunde celor mai înalte standarde europene, iar acesta este un rezultat al proiectelor implementate de Avia Invest.

Decizia Curții de Arbitraj Internațional de la Stochkolm prin care s-a interzis rezilierea contractului de concesiune a aeroportului vine să confirme încă o dată determinarea investitorului de a transforma aeroportul din Chișinău într-un hub internațional.

Astfel, schimbările care s-au produs la aeroport în ultimii ani şi reuşitele companiei Avia Invest, premiate la numeroase competiţii internaţionale, pot servi drept un exemplu de succes al unui proiect de infrastructură la nivel de ţară şi cu impact major pentru economia ţării şi cetăţenii săi.

Noua pistă de aterizare și decolare a fost inaugurată în anul 2018. Aceasta a a fost construită de compania Strabag, conform proiectelor realizate în cele mai mari aeroporturi europene. Firma constructoare garantează un termen de exploatare pentru pista renovată de 30 de ani. Costul total al proiectului se ridică la 17 milioane de euro.

Vezi și: Rampa pasajului subteran renovat recent de lângă Spitalul Municipal Nr.1 e impracticabilă