Fostul premier, Ion Chicu, a făcut o analiză a formulei de calcul a prețului la gaz, după ce contractul dintre Gazprom și Moldovagaz a fost scurs în presă. Acesta îl acuză pe vicepremierul, Andrei Spînu, că „a nenorocit moldovenii cu unele amendamente la această formulă”. „Dacă în Contractul vechi, cotațiile spot se luau în considerare în formulă în proporție de 30% DOAR pe lunile lunile aprilie-septembrie, când consumul de gaz pe malul drept este redus, apoi după noul Contract, prețul de piață se ia în calcul în aceeași proporție și în perioada octombrie-martie, când consumul de gaze este cam de 3 ori mai mare”, a scris fostul premier, pe contul său de Telegram, transmite Unimedia.

„Isprava „dominatorului”. Din această scurgere (intenționată) a clauzelor Contractului cu Gazprom, înțelegem foarte bine de ce Moldova a plătit vreo 10 miliarde de lei în plus rușilor pentru gaz, iar moldovenii au ajuns în pragul foametei.

Deci, Spînu a fost de acord să prelungească Contractul vechi pe 5 ani. N-a prelungit, însă, chiar tot ce era în acel Contract, dar a nenorocit moldovenii cu unele amendamente la formula de calcul a prețului gazului. Dacă în Contractul vechi, cotațiile spot se luau în considerare în formulă în proporție de 30% DOAR pe lunile lunile aprilie-septembrie, când consumul de gaz pe malul drept este redus, apoi după noul Contract, prețul de piață se ia în calcul în aceeași proporție și în perioada octombrie-martie, când consumul de gaze este cam de 3 ori mai mare.

Mai mult, a fost modificată proporția și pentru perioada aprilie-septembrie, fiind majorată de la 30% la 70%, ceea ce înseamnă, că din 1 aprilie prețul de livrare a gazului va fi foarte aproape de cotațiile de piață”, a scris Chicu.

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, anunță că a inițiat o anchetă internă la Moldovagaz după ce contractul cu Gazprom a fost scurs în presă. Acesta susține că „scurgerea de informații care constituie un secret comercial pune în pericol îndeplinirea obligațiilor contractuale dintre SA Moldovagaz și PJSC Gazprom și securitatea energetică a țării în ansamblu”.

Contractul a fost publicat de anticorupție.md, după ce l-au primit pe adresa de email. Aceștia scriu că reprezentanți ai Guvernului au refuzat să comenteze, dar nu au infirmat veridicitatea documentului. În document este prezentată formula de calcul a gazului ce urmează a fi livrat Republicii Moldova, volumul contractat, costurile de tranzit pe teritoriul Ucrainei și condițiile în care contractul poate fi reziliat.

Anterior, vicepremierul Andrei Spînu a declarat că își dorește publicarea contractului dintre Moldovagaz și Gazprom și a promis că va face un demers oficial în acest sens. „Dacă ei permit eu sunt de acord să îl public mâine”, a spus acesta. Până pe 29 decembrie, o solicitare în acest sens nu a fost făcută.

Contractul între Gazprom și Moldova-Gaz a fost prelungit pe o perioadă de 5 ani utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească. Livrările de gaz conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021.

Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldova-Gaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare.

Anterior, Andrei Spînu a spus că și-ar fi dorit publicarea contractului dintre Moldovagaz și Gazprom, dacă ar ține de competența sa, însă consideră că formula este una avantajoasă pentru cetățenii Moldovei.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD